2022-05-06 08:43:48• hírek • Bede Emőke

Almás-meggyes gyümölcslét hív vissza a Kaufland. Pénztári blokk nélkül is visszaveszik

A Kaufland a vásárlók védelme érdekében önként visszahívja a „Vreau din Romania” termékcsaládba tartozó almás-meggyes gyümölcslét – derül ki az áruházlánc közleményéből.

Mint írják, az időszakos ellenőrzések során felfedezték, hogy a nevezett termékben a patulin nevű toxin szintje a megengedettnél magasabb. Mivel ennek egészségügyi kockázatát nem lehet egyértelműen kizárni, ezért a vásárlók védelmében a Kaufland inkább azonnal levette a polcokról a gyümölcslevet.


Mindazon ügyfeleknek, akik a 417-es tételszámú, 2022. november 17-ig fogyasztható termékből vásároltak, a cég azt ajánlja, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza bármelyik Kaufland üzletbe, ahol még pénztári számla hiányában is visszaadják a gyümölcslé ellenértékét.


A visszahívás kizárólag a „Vreau din Romania” termékcsaládba tartozó, 3 literes kiszerelésű, almás-meggyes gyümölcslére vonatkozik, melynek szavatossági ideje 2022. november 17-én jár le, tételszáma 417, gyártója pedig a Marul Argintiu Kft.. A tájékoztatás szerint a gyümölcslevet március 17. és május 3. között lehetett kapni.

Az áruházlánc tájékoztatása szerint a kérdéses terméket Szatmárnémeti mindkét Kauflandjában forgalmazták.


Mit kell tudni a patulinról?


A patulin fehér színű kristályos anyag, vízben, alkoholban, metil-alkoholban, dimetil-szulfoxidban oldódik. Gombák, különösen az Aspergillus és Penicillium által termelt méreg. Megtalálható a rotható almában is. Az almatartalmú termékek minőségének egyik mérőszáma a patulin mennyisége.


Nem különösebben mérgező vegyület, bár egyes tanulmányok állítják, hogy genotoxikus anyag, amiből egy olyan elmélet született, hogy rákkeltő is. Az állatkísérletek eredménye nem egyértelmű. Emlősök esetén csak jóval a fogyasztható mennyiség fölött mérgező.


Antibakteriális hatása is van. Eredetileg meghűlés elleni gyógyszerként akarták használni, de nem volt elég hatékony, ezért 1943-ban Nagy-Britanniában az első klinikai fázis után lezárták a vizsgálatát.


Több országban korlátozzák az almatermékekben található patulin mennyiségét. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása maximum 50 µg/L az almalében. Az Európai Unióban a határ 50 µg/L mind az almalé, mind az almabor esetén, 25 µg/L a szilárd almatermékekeben, és 10 µg/L a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerekben. Ez a szabályozás 2003. november 1-jén lépett életbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: